Eve yeni gelen yavrularda bu tarz problemler daha sık yaşanır.Eve bu tip bir canlı gelmeden önce tedbir almak daha doğrudur.Tecrübesiz kedi-köpek sahipleri ile bu bilgiler paylaşılmalıdır.Bu şekilde istenmeyen kazaların önüne geçilir.
Evde yalnız kalan bu küçük canlılar kabloları oyun amaçlı patileri ile oradan oraya sürüklerken arkalarından ses çıkararak gelmesi,kabloyu bıraktıkları halde hareket etmesi onları eğlendirmektedir.Ayrıca büyüyen dişlerine de hoş gelmektedir...
Bunların önüne geçmek için dikkatlerini başka eğlencelere ve kemirebilecekleri eşyalarına yönlendirmek,onlarla oynamak fayda sağlar.
Kedi veya köpeğinizin girebildiği her yerde kabloları kemirme riski vardır.Özellikle buzdolabı arkalarından hava geldiği için daha da tercih edilebilir.
Sayacağım ürünlerden bir tanesi seçip bezle ıslattıktıktan sonra kablolarınızı siliniz.Bunlar; limonlu su,deterjan,sirke,metollü krem,lavantalı krem,acı biber sosu...(kabloları hala çiğnerlerse hallerini seyretmek lazım...) Uzaklaştırıcı spreyler de kullanılabilir.Kabloları kurumaya bırakınız.Kabloları ve fiş köklerini aliminyum folyo ile sarmak da işe yarar.Belirttiğim tatların,kokuların tamamı bir kez denedikten sonra hoşlanmadıkları o yere tekrar gitme isteklerini köreltmek,hafızalarında olumsuz bir anı yaratmak içindir.Sonrasında da kablo kemirmenin eğlenceli bir etkinlik olmadığını hatırlayacaklardır.
Kabloları olduğundan daha kısa tutarak riski azalttıktan sonra , balık sırtı vb. kanallar ile yerden veya duvarın kenarından kabloları saklayabilirsiniz.
Belirli bir yükseklikten aşağıya,prize doğru inen kabloları duvara veya elektronik aletin bulunduğu ahşaba,metale bantlayabilirsiniz.(Dikkat: bantı sökerken, boyanın da çıkacağını göze alınız.
Tüm bunlar işe yarayan yöntemlerdir.Hala başarılı olamayanlara ilave önerim; çift taraflı bantı bu uygulamaların üzerine yapıştırmalarıdır.Bu da patileri banta yapıştığında, ayırmaları sırasında hoşlarına gitmez.
Kediniz ve köpeğinizle sağlık ve mutluluk dolu günler dilerim,
Vet. Hekim Erdal Turunçoğlu
01.03.2019